Basketbal in het algemeen

Basketbal is een sport die al eeuwenlang gespeeld wordt. In 1891 werd deze sport door de Amerikaan James Naismith uitgevonden. Vooral in Amerika is deze sport enorm populair en in de Amerikaanse competitie bevinden zich dan ook de beste basketbalspelers van over de hele wereld. Op ieder continent is deze sport bekend en wordt het dan ook in zekere mate beoefend. Basketbal wordt door zowel mannen als vrouwen gespeeld en hier zijn dan ook aparte competities voor.

Het doel van het spel

Het doel van het spel is om meer punten te scoren dan de tegenstander en deze zo te verslaan. Punten kunnen verdiend worden door de basketbal in het net, de zogenoemde basket, te gooien. Deze basket hangt op een hoogte van ongeveer 3 meter, waardoor het redelijk lastig is om de bal hierin te gooien. Ieder team staat met 5 spelers in het veld en beschikt daarnaast nog over een aantal wissels die onbeperkt door kunnen wisselen. De uitkomsten van basketbalwedstrijden kunnen heel hoog oplopen. Dit komt omdat een gescoorde bal 1, 2 of 3 punten op kan leveren. Dit is afhankelijk van de afstand waarop wordt gescoord. Een vrije worp telt altijd voor 1 punt. Het spel golft heel snel op en neer doordat een aanval maximaal 24 seconden mag duren voordat er een daadwerkelijke scoringspoging moet zijn uitgevoerd. Als de bal binnen deze 24 seconden de basket niet heeft geraakt, dient de aanvallende ploeg de bal te laten liggen en kan het ander team gaan aanvallen. Door deze regels is een wedstrijd erg dynamisch wat de aantrekkelijkheid van het spel vergroot.

De spelregels

In het basketbal mag een speler niet met de bal in zijn handen lopen. Dit betekent dat hij de bal moet passen of moet gaan dribbelen met de bal. Een speler mag maar 1 keer dribbelen met de bal, zodra hij de bal dus weer in zijn handen heeft vastgehouden, mag hij deze alleen nog maar passen of in de basket proberen te gooien. Tijdens een basketbalwedstrijd wordt er een onderscheid gemaakt tussen overtredingen en fouten. Bij een overtreding is er sprake van schending van de spelregels, zoals de hierboven genoemde dribbelfout. De bal dient na een overtreding aan de tegenstander gegeven te worden. Bij een fout is er sprake van ongeoorloofd gedrag, zoals fysiek contact of schelden tegen de scheidsrechter. Na de fout krijgt de tegenstander een vrije worp toegekend.