Basketbal historie

Het spelletje basketbal begon allemaal in 1891 in Springfield, Massachusetts, Amerika. Het spel was een uitvinding die uit het niets is ontstaan tijdens een gymles van James Naismith. De middelen waren toen nog niet groots en er werd daarom met een voetbal en perzik manden gespeeld die aan beide kanten van de zaal werden opgehangen. Zijn 18 leerlingen werden verdeeld in twee teams met ieder zijn eigen aanvoerder, waarna het spel kon beginnen, dit was de geboorte van het nu wereldbekende basketbal.

Het ontstaan van de competitie

Vanaf toen zijn er veel teams ontstaan maar door een slechte organisatie was het een komen en gaan van teams. Pas toen in 1949 de NBA geïntroduceerd werd was er een vaste competitie en bleven de teams ook bestaan. Dit werd in de loop der jaren verder uitgebreid over andere continenten, niet alleen het mannen basketbal maar het werd ook geïntroduceerd voor de vrouwen.

De periode 1974 – 1975

Het vrouwenbasketbal werd pas echt groot in het jaar 1974 – 1975, er werden vele teams opgezet wereldwijd en er werden ook goed georganiseerde competities georganiseerd. In de jaren na 1974 – 1975 werd uiteindelijk ook voor de eerste keer een wereldkampioenschap opgezet voor de vrouwen. Dit was een grote ontwikkeling waardoor basketbal niet alleen mannen bleef.