Europees kampioenschap

Geplaatst op: 23-05-2013

Eurobasket

Naast het feit dat er iedere 4 jaar een wereldkampioenschap basketbal wordt georganiseerd voor alle landen verspreid over de gehele wereld, wordt er ook eens in de 2 jaar een Europees kampioenschap gehouden, waar logischerwijs uitsluitend Europese landen aan mogen deelnemen. Voor zowel de vrouwen als de mannen wordt er een apart toernooi georganiseerd. Al sinds 1935 bestaat het kampioenschap voor mannen, terwijl 3 jaar later in 1938 het eerste kampioenschap voor vrouwen plaatsvond. Hedendaags vindt het mannen en vrouwentoernooi tegelijkertijd plaats, maar wel in verschillende gastlanden.

Het Nederlands basketbal

Nederland heeft in het Europees kampioenschap nog niet veel succes gehad. Zo hebben we nog nooit een medaille behaald, maar zijn we in 1983 wel een keer dichtbij geweest met een 4de plaats. Het Europees kampioenschap heeft ook nog nooit in Nederland plaatsgevonden. Een oorzaak van dit weinige succes zou kunnen zijn dat het basketbal de laatste jaren pas echt populair is geworden, waardoor andere landen een enorme voorsprong hebben. Ondanks het feit dat steeds meer mensen te spelletje kennen en spelen, heeft Nederland zichzelf al sinds 1989 niet meer geplaatst voor een kampioenschap.

De meeste successen

Aangezien het Europees kampioenschap al vele jaren bestaat, zijn er in de tussentijd al vele basketbal kampioenen geweest. De meeste titels in zowel het mannenkampioenschap als in het vrouwenkampioenschap zijn gewonnen door de Sovjet Unie. Bij de mannen heeft de Sovjet Unie namelijk tussen 1957 en 1971 alle kampioenschappen gewonnen, waardoor ze in een aantal jaar al 8 titels op zak hadden. In totaal heeft de Sovjet Unie zowel bij de mannen als bij de vrouwen 14 titels verzameld. Het laatste kampioenschap bij de vrouwen is gewonnen door Rusland, terwijl bij de mannen Spanje er met de titel vandoor ging.